Index Vakbarát Hírportál

Hawkingot és a CERN fizikusait díjazta egy orosz milliárdos

2012. december 11., kedd 19:31

Stephen Hawking brit elméleti fizikust, valamint az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hét tudósát ismerte el a két, egyenként hárommillió dolláros különdíjával Jurij Milner orosz milliárdos által alapított Fizikai Alapkutatási Alapítvány (Fundamental Physics Prize Foundation).

Stephen Hawking a fekete lyukak sugárzásának felfedezéséért, valamint a kvantumgravitáció és a korai univerzumban lejátszódó kvantumfolyamatok megismeréséhez való hozzájárulásáért érdemelte ki a díjat. A másik különdíjon a CERN hét fizikusa osztozik: az egyik Lyn Evans, aki a 10 milliárd eurós beruházást, a nagy hadronütköztető megépítését irányította. Hat további fizikus (Peter Jenni, Fabiola Gianotti, Michel Della Negra, Tejinder Singh Virdee, Guido Tonelli, Joe Incandela) az ATLAS és a CMS kísérletekben 3000-3000 kutató munkáját irányította, és a Higgs-bozon felfedezéséért érdemelte ki az elismerést.

Jurij Milner 1985-ben szerzett elméleti fizikusi diplomát a Moszkvai Állami Egyetemen, majd egy ideig az Orosz Tudományos Akadémia fizikai kutatóintézetében dolgozott, később az Egyesült Államokban pénzügyi tanulmányokat folytatott, majd online befektetésekkel alapozta meg vagyonát. Egy üzbég oligarcha, Alisher Usmanov pénzét forgatva először az orosz online piacon, majd a Szilícium-völgybe betörve a legnagyobb amerikai internetes cégek között lett a világ egyik legjobb érzékű befektetője. Hatalmas nyereségeket hozott össze a Facebookba, a Zyngába és a Grouponba tett befektetéseivel, hírhedtté vált arról, hogy évekre előre meglátja a trendeket, és tökéletes időzítéssel tud egy-egy cégbe a felfutása előtt beszállni, és a csúcson ki, milliárdos haszonnal.

Az üzletember ez év júliusában alapította az évente odaítélendő fizikai alapkutatási díjat és kilenc fizikust tüntetett ki az egyenként 3 millió dolláros elismeréssel. A jövőben a kilenc, Jurij Milner által kiválasztott fizikus dönt a további díjazottakról.

Rovatok