Index Vakbarát Hírportál

Rövidzárlat teheti tönkre a Curiosityt

2012. december 11., kedd 10:04

Könnyen lehet, hogy az egész Curiosity-küldetést veszélyezteti a Mars-járó egy korábban felfedezett, de teljesen el nem hárított hibája. Rob Manning, a projekt főmérnöke egy a Space.comnak adott interjúban beszélt erről, a szakember szerint a rover kőzetfúrója lehet a bajok forrása.

A fúró, amit kőzetminták vételezésére használnak majd a közeljövőben, két évig bírja majd a megpróbáltatásokat, azonban egy idő után a szerkezet egy pontja meghibásodik majd, ami rövidzárlatot okozhat, és ezzel kiütheti a Curiosity teljes elektromos rendszerét.

A mérnökök a hibát már azelőtt felfedezték, hogy a rover elindult volna a Marsra, azonban már így sem maradt elég idő a rendszer újratervezésére. A szakemberek mindössze egy biztonsági vészmegoldást szereltek be az indítás előtt egy-két hónappal, ez azonban továbbra sem védi meg a teljes szerkezetet, a rövidzárlat a tesztek alapján legalább néhány részegységet veszélyeztetni fog.

A 2,5 milliárd dollár összköltségű projekt augusztus ötödikén landolt a Marson, a fő célok egyike, hogy a mozgó labornak is nevezett Curiosity számos felszerelésének valamelyikével megállapítsa, lehetséges-e élet a vörös bolygón. Ezek egyike az elismerten hibás fúró, amit még nem használtak, a tervek szerint majd csak karácsony után lesznek meg az első megfúrni kívánt szikladarabok. A furatok két és fél centiméter mélyek lesznek. A fúró kétéves szavatossága elméletileg nem befolyásolja, hogy a rover még bőven azt követően is működjön, a nukleáris meghajtású gép akár egy évtizeden át is elég energiát termel a Curiosity meghajtásához. A hiba ráadásul a küldetés fő feladatait sem veszélyezteti: ha a fúró valóban kibírja a két évet, az elég időt ad ahhoz, hogy az eredeti terv minden pontját végrehajtsák.

Rovatok