Index Vakbarát Hírportál

A térdig érő orrszőr segít a szmog ellen

2012. december 12., szerda 15:36

Az emberek hajlamosak addig bagatellizálni a légszennyezés problémakörét, amíg egy hirtelen támadt szmogriadó miatt a rendszámuktól függ, hogy aznap autóval mennek dolgozni, vagy vonattal. A Clear Air Asia elnevezésű projekt munkatársai most egy igen szemléletes eszközt választottak annak érzékeltetésére, hogy az egyes ázsiai városok lakóinak milyen mértékű légszennyezéssel kell megküzdeniük: egy térképen azt gyűjtötték össze, milyen hosszú orrszőrt kell növeszteniük ahhoz, hogy a belélegzett levegő megszabaduljon a káros szállóportartalmától.

A kiadott közlemény szerint a fejlődő ázsiai városok hetven százalékában káros a levegő szennyezettsége. A szállópor a belélegzett levegővel együtt bejut a tüdőbe, ahol károsítja a szöveteket, egyes felmérések szerint ez a fajta környezetszennyezés akár 800 ezer ázsiai halálát is okozhatja évente.

Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen hosszú orrszőr lenne képes lekötni a levegőben szálló káros részecskéket, elég csak a térképen jelölt városok valamelyikére kattintani. A kampány egyetlen szépséghibája, hogy az ábra szerint még a legtisztább levegőjű vidékeken is bőven ki kellene lógjon a szőr az orrunkból.

Az ötlet nem rugaszkodik el túlságosan a valóságtól, több tanulmány is beszámolt már arról, hogy a nagyobb mennyiségű orrszőrrel rendelkezők harmadakkora valószínűséggel lesznek asztmások.

Rovatok