Index Vakbarát Hírportál

A halakat fölizgatja a homoszexualitás

2012. december 13., csütörtök 16:17

A Biology Letters szaklapban megjelent tanulmány szerint a Poecilia mexicana nevű fogasponty nősténye azokhoz a hímekhez vonzódik, amelyek az azonos nemű társaikkal flörtölnek. A kutatási eredmények szerint a nőstények azokat a hímeket részesítik előnyben a szexuális partner kiválasztásakor, amelyeket másik nősténnyel lát párzani: ez a jelenség a szexuálispartner-másolás (mate copying). A kutatók szerint a képlet akkor is működik, ha a hím egyed azonos nemű társával kerül intim viszonyba.

A nőstények általában a szociális információk alapján választanak partnert maguknak. A szakemberek szerint a homoszexuális viselkedést mutató hímek vonzóbbakká válhatnak a szemükben. A Frankfurti Egyetem munkatársaként dolgozó David Bierbach és kollégái szerint a megfigyelt viselkedésminta talán magyarázatot adhat a homoszexualitás előfordulásának és elterjedtségének okára az állatvilágban.

A kutatók szerint a hím állatok homoszexuális viselkedése az állatvilág egészében fellelhető, de továbbra is a természet egyik nagy rejtélye, ugyanis az azonos nemű egyedekkel való párzásnak csökkentenie kellene a hímek reprodukciós teljesítményét. A legtöbb faj esetében azonban a homoszexuális viszonyt ápoló hímek nőstényekkel is párzanak, és elméletileg az azonos nemű társaikkal folytatott aktus akár még növelheti is a reprodukciós teljesítményüket - feltéve, hogy ezáltal vonzóbbakká válnak a nőstények szemében, és növelhetik a jövőbeli heteroszexuális kapcsolatra való esélyeiket.

Rovatok