Index Vakbarát Hírportál

Hogyan készült a Curiosity önarcképe?

2012. december 13., csütörtök 19:14

Az amerikai űrkutatási hivatal rövid videót adott ki arról, hogy hogyan készítette a Curiosity Mars-járó az év fotójának is kikiáltott fényképet saját magáról. A néhány hete nyilvánosságra hozott fotót a hivatalos magyarázat szerint a Mars-járó a kameráját az egyik, több mint két méteres robotkarjában tartva készítette. A probléma az, hogy a képen egyáltalán nem látszik a robotkar, a kép azt sugallja, hogy azt valaki más készítette, aki a rover előtt állt. A zavart fokozta néhány furcsa árnyék is a képen, és az összeesküvés-elméletek hívői rögtön több teóriával is előálltak.

A legnépszerűbb elméletek szerint a képet előre elkészítették a Földön, és azért dobták be a köztudatba, mert a rover missziója nem halad úgy, ahogy a NASA szeretné (a vadabb elméletek szerint kamu az egész projekt, ahogy van), de akadnak olyanok is, akik szerint a fénykép nem is fénykép, hanem egy jó minőségű számítógépes trükk, a Mars-járót ugyanúgy megmodellezték és lerenderelték 3d-ben, mint mondjuk a Transformers-filmek óriásrobotjait.

A NASA videója most választ ad a hiányzó robotkar kínzó kérdésére. Mint írják, az október utolsó napján készült fotó valójában egy fotómontázs, a Curiosity kamerája 55 képet készített, és egy képelemző szoftver ebből rakta össze a végső, nagy felbontású képet, mint egy mozaikot, a képbe belógó, zavaró robotkart tudatosan kihagyva, más szögből készült fotódarabkákkal kitöltve a helyét, és megmutatva az, amit a kar egyébként eltakarna.

A kamerát és a panorámaképet összeállító szoftvert fejlesztő, és a képek készítéséhez szükséges mozdulatok megtervezését végző csapatot egyébként a legendás filmrendező, James Cameron, és az Avatar 3d-s felvételein edződött specialista operatőrcsapata segítette.

Rovatok