Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a következő klímajelentés

2012. december 17., hétfő 10:15

Az ENSZ klímakutató tudósai elítélően beszéltek arról a bloggerről, aki nyilvánosságra hozta a következő klímajelentés nagyon korai vázlatát, mert ezzel igencsak megnehezítette a dokumentum szerkesztését. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) csak 2013 második felére készíti el az ötödik helyzetjelentés végleges verzióját.

Az IPCC dokumentuma a földi klímával kapcsoltos kutatások eredményeit, például a hőmérsékleti adatokat, a sarkvidéki jégtakaró olvadásának megfigyeléseit foglalja össze, és tartalmazza azokat a számítógépes szimulációkat is, amelyek alapján a tudósok következtetéseket próbálnak levonni a jövőnkre nézve.

Most ezt a dokumentumot még csak a szakértő kritikusok olvashatják el, azzal a feltétellel, hogy nem publikálják annak a részleteit. Az IPCC közleménye szerint a jelentés jogosulatlan és korai publikálása zavaró, mert a szöveg néhány részlete még egészen biztosan változni fog az írást felülvizsgáló szakértők megjegyzései alapján. Az IPCC-tanulmány vezető szerzői januárban találkoznak Tasmaniában, hogy átnézzék a kritikusok megjegyzéseit.

A vázlatot a klímaváltozásban kételkedő Alec Rawls tette közzé, aki a Stop Green Suicide (magyarul: állítsátok meg a zöld öngyilkosságot) című blog szerkesztője. A hosszú jelentésből külön kiemelt egyetlen mondatot, amiben az áll, hogy a klímára a kozmikus sugárzás is hatással lehet. Rawls szerint ez teljesen ellentmond annak, hogy az ember által kibocsátott üvegházgázok fokozzák a felmelegedést.

A klímakutatók elítélték, hogy Rawls egyetlen kiragadott mondat alapján vont le következtetéseket, noha a jelentés más részei megerősítik azt a tényt, hogy az emberi tevékenység is jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az IPCC nagy nyomás alatt készíti a jelentését, mert a legutóbbi, 2007-es dokumentumba több hiba is bekerült. Éppen ezért akarták elkerülni a jelentés idő előtti kiszivárgását, hogy legyen idő kijavítani a hibákat, ellentmondásokat.

Rovatok