Index Vakbarát Hírportál

Kamcsatkában fölszállott a láva

2012. december 17., hétfő 12:03

Szokatlan módon tört ki 36 évnyi pihenés után a Kamcsatka-félszigeten lévő Tolbacsik-vulkán. A láva és a hamu nem a fő kráterből, hanem annak az oldalán távozik. A látványos természeti jelenség turisták tömegeit vonzotta a régióba, pedig ott most dermesztő mínusz 30 Celsius-fokos hideg van.

A hamufelhő körülbelül 1,8 kilométer magasra tört fel, és a lávafolyamok hosszan kígyóznak a vulkán környezetében.  Az izzó láva már lángra gyújtott egy közeli erdőt, de személyi sérülést nem okozott.

Bár a legtöbb országban természeti katasztrófaként könyvelnének el egy hasonló kitörést, a kamcsatkai lakosság inkább üzleti lehetőséget lát benne. Túraszervezők vezetik az érdeklődőket a lávafolyamok közelébe, hogy az emberek a hátuk mögött áramló lávával tudjanak fényképezkedni. Végül is ez egy igen ritka lehetőség arra, hogy az emberek közvetlen közelről meg tudjanak figyelni a kitörést.

Az élelmes turisztikai vállalkozók a helyiektől körülbelül 140 ezer forintnak megfelelő rubelt kérnek el egy vulkánnéző körútért, míg a Moszkvából érkezőknek ennek a másfélszeresét kell kifizetniük.

Rovatok