Index Vakbarát Hírportál

Apját követi az űrbe a Romanyenko-fiú

2012. december 18., kedd 13:37

Az  orosz űrügyi bizottság kedden jóváhagyta a Szojuz TMA-07M űrhajó háromtagú legénységének összetételét, az űrhajó pedig indulásra kész, hogy majd csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A legénység tagja az amerikai Thomas Marshburn, a kanadai Chris Hadfield és az orosz Roman Romanyenko.

A legénység összetétele azért érdekes, mert bizonyítékul szolgál arra, hogy az űrhajózás mestersége is örökölhető. Éppen 35 évvel ezelőtt indult Bajkonurból az akkori Szaljut szovjet űrállomásra Jurij Romanyenko, a mostani legénység tagjai között helyet foglaló Roman Romanyenko apja. A családi hagyomány nem jár különösebb előnyökkel. Roman csak 26 éves korában, 1979-ben került az űrhajósok válogatott keretébe, és először 2009 májusában jutott el az űrbe.

A Szojuz mostani keretében az orosz Fjodor Jurcsihin, az amerikai Karen Nyberg és az olasz Luca Parmitano a tartalékos űrhajósok.

Az űrhajót a tervek szerint szerdán lövik fel a bajkonuri űrközpontban közép-európai idő szerint 13 óra 12 perckor. Az új hármas csapat az orosz Oleg Novickijt és Jevgenyij Tarelkint, valamint az amerikai Kevin Fordot váltja a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Utóbbiak október 23-án indultak útnak űrbeli küldetésüket teljesíteni.

Rovatok