Index Vakbarát Hírportál

Kerekesférgekkel nyert ötezer dollárt

2012. december 18., kedd 15:47

A japán Olympus minden évben megrendezi a professzionális és amatőr mikrofotó-készítőknek kiírt Bioscapes világversenyt, amelyen az élővilág legapróbb strukturáiról készült képekkel és videókkal lehet pályázni az ötezer dollár értékű fődíjra. A díjazottak nevét december 16-án jelentették be.

Idén kétezer pályamunkát küldtek be a világ minden tájáról, és egy ausztráliai középiskolai tanár, Ralph Grimm, vitte el a fődíjat az édesvízi kerekesférgekről készített lenyűgöző felvételével. Grimm a telkén lévő tavacska vizében bukkant rá a parányi élőlényre. Persze nagyon jól tudta, hogy mit talál majd a vízben, mert hétéves korában kapta az első mikroszkópját.

A kerekesférgek legfeljebb pár milliméter hosszúra nőnek, és a friss vízből kiszűrt szerves anyagokkal táplálkoznak. Amikor belekortyolunk egy tisztának látszó tóba vagy patakba, akkor nagy eséllyel lenyelünk belőlük néhányat.

Az orvosi műszereket is gyártó Olympus az ingyenes reklámozási lehetőségen túl azért rendezi meg minden évben a Bioscapes versenyt, hogy ráirányítsa a figyelmünket a minket körülöttünk kicsiny lényekre és azokra az életjelenségekre, amiket szabad szemmel nem láthatunk.

Rovatok