Index Vakbarát Hírportál

Bélbaktérium szabályozhatja az éhséget

2012. december 20., csütörtök 16:30

Az elmúlt néhány évben már kiderült, hogy az emberek és állatok biológiájában nagyon fontos szerepet játszanak a gyomorban és bélcsatornában élő baktériumok. Most újabb szerepüket fedezte fel a Roueni Egyetemen dolgozó Vic Norris: bizonyos fokig szabályozni tudják gazdájuk éhségérzetét.

Ezek a baktériumok felismerik, és szintetizálni is tudják a neuroendokrin hormonokat, írja Norris a Journal of Bacteriology tudományos lapban publikált tanulmányában. Ez alapján szültett meg az a hipotézis, hogy a bélbaktériumok olyan mikrobiális szervet alkotnak, amely kapcsolata tud lépni az emlős idegrendszerével a béltraktusban, ahol körülbelül félmiliárd neuron található.

A bélrendszerben élő mikrobák nemcsak a gazdájuk által elfogyasztott táplálékra tudnak reagálni, hanem az illető állapotára is a szervezetében lévő hormonok érzékelésével. A kommunikáció feltételezhetően kétirányú, mert Norris szerint a baktériumok olyan összetevőket - ingerületátvivő anyagokat, aminosavakat - is legyártanak, amelyek az emberi testre vannak hatással.

Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a bélbaktériumok kulcsfontosságú szerepet játsznak bizonyos betegségek esetében, például a rák és a táplálkozási zavarok kialakulásában. Már a hangulattal kapcsolatos betegségekre is hatással lehetnek. Vic Norris azt írja, hogy a bélben lakó Campilobacter jejuni baktériummal egereken elvégzett kísérlet arra utalt, hogy a mikróba összefügg az állatban kialakult idegességgel.

A kutatók most azt próbálják megfejteni, hogy a bélflóra miként tudja befolyásolni az étvágyat.

Rovatok