Index Vakbarát Hírportál

A kozmikus sugárzás miatt nem lehet messzire utazni

2012. december 21., péntek 11:53

Az űrben a sugárzás a legveszélyesebb, ez a legnagyobb kihívás a hosszú űrutazások tervezésénél. A mostani űrhajókon használt technológiával az űrhajósok csak egy évet maradhatnak az űrben, mielőtt káros mennyiségű sugárzás érné testüket.

Ez az egyik oka, hogy egyelőre nem lehet hosszabb utazásokat tervezni. Amíg meg nem oldják ezt a problémát, olyan lesz, mintha facsónakokon vágnának neki az űrnek – magyarázta a kérdés fontosságát Alvin Drew, a NASA mélyűr programjának egyik vezetője. Amíg el nem érnek a vashajók szintjére, nagyon korlátozott azon helyek száma, ahová eljuthat az ember.

A kozmikus sugárzást például távoli felrobbant csillagok vagy a Nap fellobbanásai okozzák, de a Föld légköre kiszűri a nagy részét, megvédi az élővilágot a sugárzás hatásaitól. Az űrben azonban nincs meg ez a védelem, és ha az űrhajósok túl hosszú ideig lennének kitéve a sugárzásnak, az káros lehet szervezetükre. A kozmikus sugárzás olyan, mintha fegyverből vaktában lövöldöznének: kicsi az esély, hogy eltaláljon, de ha eltalál, akkor nagy kárt okoz. Emiatt kell kitalálni, hogyan tudnának védekezni ellene az űrben.

Ugyanakkor még mindig lehetséges a Mars-utazás, hiszen az űrhajósok egy évet eltölthetnek az űrben. A számítások szerint fél évig tartana az út a Marsra, a mostani tervek szerint a NASA a 2030-as években vállalkozna erre az útra.

Rovatok