Index Vakbarát Hírportál

Fűvel tényleg elviselhetőbb a fájdalom

2012. december 23., vasárnap 11:00

Az oxfordi egyetem kutatói szerint a kannabisz nem csökkenti, inkább sokkal elviselhetőbbé teszi a fájdalmat, írja a BBC. A kutatók az agyat vizsgálva ki tudták mutatni, hogy fűben található pszichoaktív hatóanyagok miatt az agynak az a része, ami a fájdalom érzelmi részével foglalkozik, kevésbé aktív a fű hatása alatt.

A tanulmányt a Pain (Fájdalom) nevű folyóiratban publikáló kutatók 12 egészséges embernek vagy 15 miligram THC-t (a kannabisz hatóanyaga) tartalmazó tablettát, vagy placebót adtak. A résztvevők lábára ezután olyan krémet kentek, ami chilit tartalmazott, hogy fájdalmat érezzenek.

Ezután MRI-vel vizsgálták a fájdalomérzetet. Dr. Michael Lee kutatásvezető azt mondta, hogy a THC nem befolyásolta, mennyire veszik észre az alanyok a fájdalmat, azt viszont igen, hogy mennyire törődnek vele. Azokat, akik THC-t kaptak, kevésbé zavarta a fájdalom.

Lee szerint, mivel a kannabisz nem úgy viselkedik, mint egy átlagos fájdalomcsillapító, a kutatás segíthet eldönteni, ki az, akinek tényleg érdemes füvet adni, hogy könnyebben elviselje a fájdalmait.

Rovatok