no

Index Vakbarát Hírportál

Leállították az antarktiszi tó fúrását

2012. december 28., péntek 15:05

Rövidre sikerült az ambiciózus küldetés, amely megfúrta volna az Antarktisz 3 kilométeres jege alatt rejtőző Ellsworth-tavat. A csapat december 25-én döntött a misszió felfüggesztése mellett, miután nem sikerült elérniük a fő fúrólyukat egy párhuzamos furatból, amelyeket a fúráshoz használt víz visszaszállítására használtak. A csapat most elcsomagolja a felszereléseket, és egyelőre bizonytalan hogy, mikor tudják majd folytatni a kutatást.

A 13 millió dolláros (2,8 milliárd forintos) kutatást a the British Antarctic Survey (Bas) vezeti. Majdnem forrásban lévő vízzel fúrtak volna le a tóig, amely legalább félmillió éve háborítatlanul fejlődhetett. A tudósok szerint olyan egyszerű életformákat találhatnak itt, amelyek extrém körülmények között, nem megszokott nyomáson és hőmérsékleten is léteznek, valamint a klímaváltozással kapcsolatban is érdekes adatokra bukkanhatnak a tó üledékében.

A program múlt héten ütközött először problémákba, amikor a fúróhoz használt kazán tönkrement. A cserealkatrészt az Egyesült Királyságból szállították a helyszínre. A működő kazánnal a csapat két párhuzamos fúrólyukat készített, amelyeket 300 méterrel a felszín alatt egyesítettek volna.Az első fúrólyukat megfúrása utána 12 órával magára hagyták, hogy létrehozzanak egy melegvizes üreget, amelyet aztán a fúróvíz keringetésére használtak volna, illetve a nyomás kiegyenlítésére a tó elérése után.

A csapat azonban nem tudta elérni az üreget a második fúrás során. „24 órán át próbálkoztunk, de nem jártunk sikerrel. Egyszerűen kifogytunk az üzemanyagból” – mondta Martin Siegert kutatásvezető a BBC-nek. A kutatók szerint egy évig is eltarthat a felszerelések hazaszállítása, legalább négyszer fordulnak majd. Otthon pedig elemzik, mi is történt pontosan.

Rovatok