Index Vakbarát Hírportál

Alzheimer-kórt okozhat a kozmikus sugárzás

2013. január 1., kedd 11:13

A sugárzás az űrben fokozhatja az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét – állítják a University of Rochester Medical Center kutatói. A felfedezés újabb megoldandó problémát jelent a jövő Mars-küldetéseinek.

A kutatók egereken kísérleteztek, ez a tanulmány mutatta ki először, hogy a mélyűrbe tartó utazások az eddig ismerteken kívül más veszélyeket is rejtenek. A kozmikus sugárzást eddig is ismerték, most azonban azt is kimutatták, hogy ez kognitív problémákat okozhat és felgyorsíthatja az agyi folyamatokat, amelyek Alzheimer-kórhoz vezethetnek.

A kozmikus sugárzást például távoli felrobbant csillagok vagy a Nap fellobbanásai okozzák, de a Föld légköre kiszűri a nagy részét, megvédi az élővilágot a sugárzás hatásaitól. Az űrben azonban nincs meg ez a védelem, és ha az űrhajósok túl hosszú ideig lennének kitéve a sugárzásnak, az káros lehet szervezetükre.

Az űrhajósok már Föld körüli pályán is jobban ki vannak téve a kozmikus sugárzásnak, ez csak fokozódna, ha hosszabb útra, például a Marsra vagy egy aszteroidára utaznának. A NASA az elmúlt évtizedekben komoly tanulmányokat végzett annak kiderítésére, hogy milyen veszélyek érhetik az űrhajósokat egy hosszabb úton.

Rovatok