Index Vakbarát Hírportál

Hiányzó láncszem a Mars történetéhez

2013. január 4., péntek 11:56

Egy Marokkóban talált marsi meteorit lehet a hiányzó láncszem a bolygó múltja és jelene között. Az NWA 7034 nevű meteoritot 2011-ben találták Marokkóban, már az elején feltűnt a kutatóknak, hogy különbözik az eddig ismert Marsról származó kőzetektől.

A meteoritban tízszer több a víz, mint a többi száztíz eddig ismert kőzetben, ez arra utalhat, hogy a kőzet a marsi felszínről származhat. Az eddigi Marsról származó meteoritok valószínűleg egy aszteroida becsapódása után kerülhettek a Földre, jóval mélyebb területekről, amelyeket még nem tártak fel a kutatók. A kutatók szerint az NWA 7034 egy 2,1 milliárd évvel ezelőtti vulkánkitörésből származik. A láva megszilárdult a Mars felszínén és a hűtési folyamatban valószínűleg a víz is szerepet játszott, így kerülhetett a víz a kőzetbe.

A meteorit kora is érdekes, az eddig ismert kőzetek többsége nagyjából 1,3 milliárd éves, az eddig talált legöregebb 4,5 milliárd éves volt. Az NWA 7034 pont a kettő között helyezkedik el, mintegy átmenetet képez a legöregebb és legfiatalabb meteoritok között. Sok kutató hiszi, hogy a Mars meleg és vizes bolygó volt története kezdetén, hosszú idő alatt lett a most is ismert száraz és kopár hely. A két éve talált meteorit a köztes időszakból származhat, így fontos információkkal szolgálhat a kutatóknak, hogyan változott a Mars időjárása.

A kutatóknak hat hónapjába került minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a kőzet valóban a Marsról származik. Az életkora miatt voltak biztosak abban, hogy nem aszteroidáról jött, a legtöbb aszteroida ugyanis öregebb 2,1 milliárd évesnél, a legtöbbjük 4,5 milliárd éves. Egyértelmű volt tehát, hogy egy másik bolygóról származik a kőzet és a Merkúrt hamar kizárták, mert ilyen jellegű vulkáni kőzet nem keletkezhet a Naphoz legközelebb lévő bolygón. A Vénusz sem illett a képbe, mert a kutatók szerint a felszíne túl száraz ahhoz, hogy ilyen vízmennyiséggel rendelkező kőzet onnan származhasson. Így maradt a Mars.

Rovatok