Index Vakbarát Hírportál

Ilyen az űrvécé hangja

2013. január 7., hétfő 16:43

Chris Hadfield kanadai űrhajós felveszi az űrállomáson hallott hangokat, és feltölti azokat az internetre. Az ISS alapzaja elég hangos, olyan, mintha több üres fémdoboz csiszolódna egymáshoz. Az űrhajós az űrvécé lehúzását is felvette, ez leginkább egy porszívóra emlékeztet. Hallhatunk még egy nagyon zajos szivattyút és a japán Kibo modul háttérzaját.

Az űrhajós december 21-én dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, azóta többször felhívta magára a figyelmet. Ő töltötte fel az űrben felvett első dalt. A Jewel in the Night című december 23-án rögzítette, majd szenteste töltötte fel a YouTube-ra, és ki is posztolta Twitterre és Soundcloudra.

Néhány napja William Shatner színész, a Star Trekben James T. Kirk kapitány megformálója megkérdezte tőle, hogy az űrből küldi-er a twitjeit, erre igazi rajongóként válaszolt: „Igen kapitány, Föld körüli pályára álltunk, életet észlelünk a felszínen.” A beszélgetésbe később George Takei, vagyis Sulu is bekapcsolódott, aki azt írta, hajlandó lesugározni egy csapattal, feltéve, hogy nem neki kell a piros pólót viselnie.

Rovatok