Index Vakbarát Hírportál

Páváskodott egy tollas dinoszaurusz

2013. január 7., hétfő 12:49

A University of Alberta kutatói szerint néhány tollas dinoszaurusz a pávához hasonlóan használta tollait, a párjukat akarták elkápráztatni. Scott Persons, az egyetem paleontológusa a fosszíliákat tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

A tudósok megtalálták az első bizonyítékokat arra, hogy a Similicaudipteryx dinoszaurusznak toll nőtt a szárnyán és a farkán. Ez a fajta dinoszaurusz nem tudott repülni, tollait sem erre használta. Valójában tollakat sem találtak a maradványoknál, de a farokrésze olyan alakú és szerkezetű volt, mint a tollas dinoszauruszoknak.

A paleontológus a dinoszaurusz utódainak vizsgálatából következtetett erre, a későbbi Oviraptoroknál már jellemző volt a faroktoll. Persons szerint a Similicaudipteryx farkának felépítése is arra utal, hogy azt legyezőszerűen tudta mozgatni. Az izmok és a csontok formája is hasonlít a modern madarak farokrészének felépítésére, Persons ez alapján próbálta elképzelni, milyen lehetett a Similicaudipteryx alakja.

Az Oviraptorok két lábon járó dinoszauruszok, az idők folyamán hatalmas átalakuláson mentek keresztül. Táplálkozásuk nem teljesen ismert, de valószínűleg növényevők voltak, a mai Kína, Mongólia területén találtak tőlük származó csontokat. A késő Kréta korban éltek, nagyjából 145-66 millió évvel ezelőtt.

Rovatok