no

Index Vakbarát Hírportál

Ellenanyaggal védekezik egy parazita ősdarázs

2013. január 8., kedd 13:52

Egy parazita darázslárva lehet a példakép a káros mikroorganizmusok elleni harcban: az ékes ősdarázs (Ampulex compressa), amely lárva formában egy csótány belsejében fejlődik ki, szájszervével különböző anyagokat választ ki, hogy megvédje magát a gazdaállat veszélyes kórokozóitól.

A Regensburgi Egyetem munkatársai az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertették kutatásaik eredményét. "Felfedeztük, hogy a darázslárva váladéka jelentős ellenhatással van számos mikroorganizmussal szemben" – közölte a kutatást vezető Gudrun Herzner.

A többek között Afrikában és Indiában élő ősdarázs csótányok segítségével szaporodik. A kékeszölden csillogó nőstények valósággal túszul ejtik a gazdaállatot: méreg befecskendezésével mozdulatlanná dermesztik a csótányt, majd berángatják üregükbe, ahol petét helyeznek el benne.

A gazdaállat a lárva egyetlen tápanyagforrása és egyben gyerekszobája is – fejtette ki az evolúcióbiológus. Mivel azonban a csótány életmódja miatt számos káros mikroorganizmust hordoz és terjeszt, a darázslárva hatékony védekező rendszert fejlesztett ki az evolúció során.

A szakértő utalt arra, hogy a mikroorganizmusokkal fertőzött táplálék nagy problémát jelent az embereknek és az állatoknak egyaránt. A mikrobák tönkretehetnek vagy megmérgezhetnek tápanyagforrásokat, elfogyasztásuk súlyos betegséget okozhat. "Most majd azt kell megvizsgálni, vajon kutatási eredményeink orvosi szempontból az emberek javára fordíthatók-e" – hangsúlyozta Herzner.

A lassan haldokló csótány az ékes ősdarázs lárvája számára még egy héten át biztosít táplálékot, majd a lárva bebábozódik, és öt hét múlva kel ki a gazdaállat testéből.

Rovatok