Index Vakbarát Hírportál

Minden 6. csillagnak van Föld-szerű bolygója

2013. január 8., kedd 12:13

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagászai szerint a Tejútrendszerben nagyjából 17 milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet. Ez a szám úgy jött ki, hogy feltételezésük szerint a csillagok 17 százalékának lehet olyan bolygója, amely sokban hasonlít a Földhöz. Mivel a Tejútrendszerben százmilliárd csillag lehet, ebből következik, hogy a földszerű bolygók száma nagyjából 17 milliárd. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik csillagnak van Földhöz hasonlító bolygója.

A Kepler űrteleszkóp eddig több mint 2700 földszerű bolygót észlelt 2009-es felbocsátása óta. Ezek közül több mint százról bizonyosodott be, hogy valóban bolygóról van szó. A Kepler ugyanis úgy keresi a bolygókat, hogy a fénybeli eltéréseket figyeli például amikor a bolygó elhalad csillagja előtt.

A csapat az eddigi megfigyeléseket vette alapul, amikor kiszámolta, hogy mennyi csillagnak lehet Földhöz hasonló bolygója. Azt is kiszámolták, hogy általában milyen jellegű bolygók lehetnek jellemzőek. A csillagok 17 százalékának van olyan bolygója, amelyek mérete a Föld 0,8-szorosától a 1,2-szereséig tartó tartományba esik, ezek keringési ideje általában kevesebb, mint 85 nap.

Nagyjából 25 százaléknál jellemző az úgynevezett szuperföld, ezek jóval nagyobbak, a Föld méretének 1,25-szörösétől kétszereségi terjedő tartomány. Ugyanekkora arányban vannak minineptunok is, ezek Föld méretének kétszerestől négyszeresig terjednek. Az olyan hatalmas bolygók, mint a Szaturnusz és a Jupiter nem olyan gyakoriak. Csak a csillagok öt százalékának vannak ilyen bolygóik, amelyek keringési ideje kevesebb, mint négyszáz nap.

Ha nagyobb keringési időt is figyelembe vesszünk, akkor a csillagok ötven százalékának van Földhöz hasonló méretű bolygója, ezek azonban már nagyon messze vannak a csillagjuktól. Arra is rájöttek, hogy a csillagoknak egyáltalán nem kell hasonlítaniuk a Napra ahhoz, hogy ilyen bolygóik legyenek, kisebb és hűvösebb, de nagyobb és melegebb csillagoknál is jellemző ez a méret.

Rovatok