Index Vakbarát Hírportál

Sómező a világ legnagyobb tükre

2013. január 9., szerda 10:44 | aznap frissítve

A világ egyik legérdekesebb geológiai és fizikai jelensége egy dél amerikai, természetes körülmények között évről évre kialakuló tükör, ami valójában nem más, mint egy szokatlanul sima sómező, amit néhány centi víz borít.

A Bolívia délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai között kialakult medencékben fekvő képződmény nemcsak a világ legnagyobb kiterjedésű sómezője, de a legmagasabban fekvő is: 10 582 négyzetkilométernyi területe 3656 méteres tengerszint feletti magasságon található.

A sómező általában száraz, viszont az év bizonyos időszakaiban néhány centiméteres víz borítja, és ezzel minden más lehetőségnél jobb kalibrációs terepet nyújt a műholdas rendszereknek. A másik lehetőség az óceánok vízfelülete lenne, de a bolíviai sómezőn megálló víz egyenletesebb felszínű, ráadásul az időjárási viszonyok is sokkal nyugodtabbak itt.

A kalibráció lehetőségét egy 1999-ben végzett méréssorozat bizonyította be, amely során a látszólag teljesen homogén felületeken kikeresték a műszerek beállítását legjobban szolgáló pontokat. Egy 2003-ban kiadott tanulmány szerint a kalibrációra főleg az áprilistól novemberig terjedő, szárazabb időszak szolgálhat.


Nagyobb térképre váltás

Sokáig úgy tartották, hogy a sómező területe teljesen sík, azonban a modern műszerek kimutatták, hogy hegyek és völgyek borítják, ha csak néhány milliméteresek is. A sómező területén 64 milliárd tonna só halmozódott fel, ebből évente nagyjából 25 ezer tonnát bányásznak ki.

Rovatok