Index Vakbarát Hírportál

A cápák már embrióként is érzik a veszélyt

2013. január 10., csütörtök 08:44

Már embrióként védekeznek az ellenséggel szemben a barnasávos bambuszcápa utódai: mozdulatlanná dermednek, amíg a ragadozók továbbúsznak. A bébicápa így megakadályozza, hogy a halak, tengeri emlősök és csigák felfedezzék és felfalják őket – számoltak be ausztrál kutatók, akik vizsgálataik eredményét a PLoS One című folyóirat online kiadásában mutatták be.

A védekező mechanizmus oka: a még meg sem született cápák már észlelik azt az elektromos mezőt, amelyet ellenségeik küldenek. Erről különleges érzékelők, az úgynevezett Lorenzini-ampullák gondoskodnak. Korábban viszont csak az volt ismert, hogy ezek segítségével a felnőtt cápák potenciális zsákmányukat érzékelik, nem pedig ellenségeiket.

Ryan M. Kempster, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója és kutatócsoportja egy ausztrál akváriumban barnasávos bambuszcápák (Chiloscyllium punctatum) frissen lerakott ikráikat vizsgálták. A tizenegy embriót tengervízzel töltött külön Petri-csészékbe helyezték, és ott nevelték, miközben különböző erősségű elektromos mezők hatásának tették ki őket.

A fejlettebb állatok úgy reagáltak, hogy felgöngyölték a farkukat, és alig mozgatták kopoltyúikat. Így akadályozták meg, hogy árulkodó mozgásukkal elektromos jelzéseket küldjenek. „Csodálatos, hogy az állatok egy ilyen korai fejlettségi szinten is képesek felismerni a veszélyt, és ösztönösen megpróbálják elkerülni” – írták a cápaszakértők.

A fiatalabb embriók kevésbé, az egészen fiatalok pedig egyáltalán nem reagáltak. Ezek a különbségek összeegyeztethetők az elektroszenzoros rendszer fejlődési stádiumaival.
A barnasávos bambuszcápák Délkelet-Ázsia és Észak-Ausztrália partközeli korallzátonyainál élnek. A faj a tojásrakó cápák közé tartozik: az utód öt hónapon át növekszik egy bőrszerű burokkal rendelkező tojásban.

Rovatok