Index Vakbarát Hírportál

A munkahelyi unalom kreatívvá tesz

2013. január 10., csütörtök 17:06

A University of Central Lancashire kutatói szerint az unalmasan passzív munka növeli a kreativitást, főleg akkor, ha az embernek van ideje a feladatok mellett álmodozni.

A mostani kutatásban a tudósok nyolcvan önkéntest kértek meg arra, hogy találjanak különféle felhasználási módokat hungarocell poharaknak. Még a feladat előtt különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk, a kísérletben résztvevők felének a telefonkönyvből kellett telefonszámokat kimásolni tizenöt percen keresztül. Akik ezt az unalmas feladatok végezték, sokkal kreatívabb felhasználási módokat találtak.

A kutatás második felében harminc résztvevőnek megint telefonszámokat kellett másolnia, másik harminc embernek csak olvasniuk kellett a számokat. Ezúttal azok voltak a kreatívabbak, akik csak olvasták a számokat.

A kutatás azt mutatja, hogy a passzív és unalmas feladatok, mint az olvasás vagy hosszú értekezleteken való részvétel növeli a kreativitást, ha közben írni is kell, akkor csökken ez a hatás. A munka közbeni unalom mindig is üldözendő volt, de lehet, hogy csak át kell gondolni, hogy növeljük a munkatársak kreativitását, állítja Sandi Mann, az egyetem kutatója.

A következő lépés a felfedezés gyakorlati hasznának keresése lesz. Például annak kutatása, hogy akik unatkoznak munka közben, azok kreatívabbak-e az élet más területén.

Rovatok