Index Vakbarát Hírportál

Kihalt gepárdféle miatt lett gyors az antilop

2013. január 11., péntek 12:43

A villásszarvú antilop a világ egyik leggyorsabb állata, általában a gepárd utáni leggyorsabb állatként tartják számon. Az Észak-Amerikában őshonos állat sokkal gyorsabb, mint az afrikai antilopok. A villásszarvú antilopnak hasonló ugyan a megjelenése, mint a többi antilopnak, valójában egy teljesen más állatról van szó, a tülkösszarvúakkal párhuzamosan kifejlődött család utolsó, életben maradt faja.

Kutatók szerint az állat egy ma már nem létező, gepárdszerű állat miatt fut olyan gyorsan. Paleontológusok már a 19. században katalogizálni kezdték az Észak-Amerikában élt, de már kihalt nagymacskákat. Találtak is egy nagymacskát, amely hasonlított a pumához, de a csontjai annyira különböztek, hogy a kutatók egy másik fajra kezdtek gyanakodtak. Lassan sikerült összegyűjteni annyi csontot, hogy nagy bizonyossággal kijelenthessék, megtalálták az ismeretlen kihalt fajt.

Ennek a csontváza még mindig hasonlít a puma csontvázára, de az újonnan felfedezett fajnak hosszabbak a combjai, rövidebb a koponyája és nagyobbak az orrlyukai. A Miracinonyx trumaninak nevezett állatot a köznyelv amerikai gepárdnak nevezi, de hosszas vita után egy DNS-vizsgálatból kiderült, hogy inkább a puma rokona.

Akárhogy is, kétségtelen, hogy nagyon gyors állat volt. A testfelépítése arra utal, hogy rövidtávon volt gyors – a nagyobb orrlyukak is a nagyobb oxigénbevitelt szolgálták. Áldozatát, a villásszarvú antilopot is így érte utol. John Byers biológus szerint a villásszarvú antilop nem adta könnyen magát, párhuzamosan fejlődött az amerikai gepárddal, egyre gyorsabban futott az életéért. Így lett szép lassan az egyik leggyorsabb állat a világon.

Rovatok