Index Vakbarát Hírportál

Megvan az eddigi legföldszerűbb bolygó

2013. január 11., péntek 10:47

A NASA Kepler teleszkópja megtalálta az eddigi legföldszerűbb bolygót. A Földnél valamivel nagyobb bolygó a Tejútrendszerben található, rádiusza csak másfélszerese a Földnek, vagyis csak kicsivel nagyobb.

A bolygó nap körüli pályája hasonló, saját csillagjától való távolsága is a lakható bolygók közé sorolja. Ez az a zóna, ahol elvileg folyékony víz lehet a bolygó felszínén. Ha a további kutatások igazolják a bolygó tulajdonságait, akkor ez lehet az első olyan bolygó, ahol életet kereshetnek.

Nagyon izgalmas ez a felfedezés, mert ez az első lakhatósági zónában lévő, Föld-szerű bolygó, amely a napszerű csillag körül kering – lelkendezett Natalie Batalha csillagász. A G típusú csillag csak egy kicsit hidegebb, mint a mi Napunk. A  KOI 172.02 nevű bolygó legfontosabb tulajdonsága azonban, hogy hasonló pályán mozog, mint a Föld. A korábban talált bolygók ugyanis eltérő pályán mozogtak. A bolygó 242 nap alatt kerüli meg a csillagot, nagyjából háromnegyed távolságra van a csillagjától.

Mario Livio, a Baltimore-ban lévő Telescope Science Institute csillagásza szerint ez eddig a legjobb esély arra, hogy életet találjunk egy idegen bolygón.

Rovatok