Index Vakbarát Hírportál

Két zsiráf pusztult el egy héten belül

2013. január 13., vasárnap 15:08 | aznap frissítve

Olvasónk hívta fel a figyelmet a hangyászsünnel kapcsolatos hír kapcsán, hogy pár hete a Fővárosi Állat- és Növénykertben járva hiányolt két zsiráfot, de hiába kérdezte, nem tudta meg róluk, hová kerültek. Felhívtuk az állatkert sajtósát, Hanga Zoltánt, aki elmondta, hogy az a két zsiráf sajnos elpusztult decemberben, egy héten belül egymástól független esetekben, és ez nagyon megviselte a dolgozókat.

Mindkét elpusztult állat felnőtt hím volt, az egyik Jonas, a Dániából hozott, tízéves tenyészhím, és a másik Seraf, Jonas fia, aki 2012 február 19-én született Budapesten.

Jonas

A 2002-es születésű Jonas december 15-én múlt ki egy nagyon gyors lefolyású betegségben. A boncolás során arra derült fény, hogy halálát a clostridium nevű baktérium túlszaporodása okozhatta. Ez a fertőzés villámgyorsan alakul ki, és nem sok mindent lehet ellene tenni - magyarázta Hanga Zoltán. Ez a baktérium mindenhol ott van, a tápcsatornában, a talajban vagy a rothadó növényzetben is, problémát az tud okozni, ha valamilyen egyensúly megbomlik a szervezetben, és emiatt túlszaporodik az erős toxinkibocsátású baktériumfajta. Általában minden előjel nélkül szokott hirtelen felszaporodni, és olyankor már nem lehet tenni semmit ellene.

Antibiotikus kezeléseknél szokott előfordulni ilyen túlszaporodás, de Hanga szerint Jonasnál nem alkalmaztak antibiotikumot, és nem tudják, pontosan mi okozhatta a betegséget. Hogy esetleg a takarmánnyal lett volna gond, azt az a tény cáfolja, hogy a többi állat nem lett beteg. Nem szerencsés például az sem, hogy a közönség néha ételt ad az állatkerti állatoknak, de a szóvivő szerint ennél az esetnél nem lehet megállapítani, hogy emiatt történt volna baj. Az állatkertben zsiráfnál még nem tapasztaltak ilyet, egyszer a kilencvenes években egy elefánttal történt meg ez.

Seraf

A másik szerencsétlen haláleset december 22-én történt. A kis Seraf még egyéves sem volt, traumás csonttörést szenvedett nagyon rossz helyen, az állkapcsa tört el. Nem lehet tudni, hogy történhetett, valószínűleg rálépett egy nagyobb zsiráf a fejére véletlenül. A zsiráfok csoportban élnek, lehetséges, hogy átgázolt rajta az egyik felnőtt. Ezzel a töréssel nem maradhatott volna hosszú távon életben, mert így nem tudott táplálkozni - mesélte el Hanga Zoltán. Ezért altatásos műtétre volt szükség, csakhogy a zsiráfoknál az altatás rendkívül rizikós a különleges vérkeringési rendszerük és bonyolult légzésük miatt. Ha nem muszáj, nem altatnak zsiráfot, de itt muszáj volt. December 22-én a két és félórás csontsebészeti műtét sikeresen lezajlott, szépen összerakták az állkapcsát, és bizakodásra adott okot, hogy a műtét után Seraf lábra is állt, ugyanis altatás után nagyon nehezen állnak fel a zsiráfok. Ennek ellenére a fiatal hím 7-8 órával a műtét után összeesett, és elpusztult.

Hanga elmondta, hogy azért is szomorú Seraf esete, mert állataltatásban a magyar szakemberek sikeresnek számítanak, nemzetközi beavatkozásoknál például jellemző, hogy magyarok végzik az altatást, és legtöbbször nem szokott gond lenni.

2012-ben két zsiráffal gyarapodott a budapesti állomány, és ketten pusztultak el. Jelenleg öten vannak, és van egy vemhes állat, Sandra. A fővárosi állatkert ugyan nem a legnagyobb európai szaporítóközpont, de fontos az itteni zsiráfállomány, ami most elvesztette tenyészhímjét. Hanga szerint ezt ebben az évben orvosolni kell, be kell szerezni egy újat.

Hanga több okot is felsorolt, hogy miért nem adták hírül ezeket a szomorú eseteket még decemberben. Az egyik, hogy minden állat elpusztul egyszer, még az állatkertben
is, de kivételes eseteken kívül csak az örökbefogadókat szokták erről értesíteni. A másik, hogy inkább pozitív híreket szeretnek megosztani az állatkert csodálatos világából.

Rovatok