Index Vakbarát Hírportál

A kávétea jót tesz az egészségnek

2013. január 14., hétfő 16:43

Egy brit kutatócsport megállapította, hogy a kávécserje levele a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, holott az utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz. A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

Ihatatlan...

Az alacsony koffeintartalmú főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező kávészakértő, Aaron Davies, aki a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa, arról számolt be, hogy a kávécserje leveléből készült tea nagy népszerűségnek örvend az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Davies szerint az 1800-as években Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges italt.

Az intézmény gyűjteményeiben kutatva Davies olyan, kávécserjelevélből készült teák mintáira bukkant, amik nagyjából száz évvel ezelőttről származnak. Korabeli beszámolók alapján a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és frissítő hatással bír – igaz, a főzetet egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték.

...de egészséges

A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és hétnek a levelében tudták kimutatni a magas mangiferintartalmat. A mangiferint elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkentheti a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket. Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb, jótékony hatással bíró antioxidáns is. A szakemberek ugyanakkor elismerték, hogy további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapíthassák, milyen hatást gyakorolnak a kávélevélben lévő vegyületek az emberi szervezetre.

Rovatok