Index Vakbarát Hírportál

Megúszhatjuk az ökológiai katasztrófát

2013. január 14., hétfő 16:01

Brit kutatók szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának szigorúbb visszafogásával megvalósítható lenne a kitűzött klímacél, így a felmelegedéssel járó káros következmények jelentős része elkerülhető lenne. A kutatócsoport most először vizsgálta átfogó módon a gázkibocsátás drasztikusabb csökkentésének jótékony hatásait.

Egy, a Nature Climate Change-ben közzétett tanulmány szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyobb mértékű visszafogásával a globális felmelegedés növekedésének szintjét 2100-ig két Celsius-fok alatt lehetne tartani. A tudósok úgy látják, ha ez megvalósulna, a globális klímaváltozás káros következményeinek 20-65 százaléka elkerülhető lenne, és a legpusztítóbb hatások az évszázad végéig elkerülhetők lennének.

A világ államai 2010-ben tűzték ki azt az általános célt, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a két Celsius-fokot globális szinten 2100-ig. A legfrissebb adatok szerint azonban a jelenlegi károsgáz-kibocsátás mellett a hőmérséklet akár több mint 4 Celsius-fokkal is emelkedhet az évszázad végéig. A Világbank nemrég vészjelzést adott ki, és felhívta az országok figyelmét arra, hogy ha nem szabnak gátat a kibocsátásnak, akkor a szélsőséges időjárási viszonyok hamarosan normává válnak, ami beláthatatlan következményekkel járhat mind a mezőgazdasági termelésre, mind a globális tengerszint emelkedésére nézve.

A Readingi Egyetem vezetésével öt brit kutatóintézet számos forgatókönyvet vizsgált meg, figyelembe véve, hogy miként érvényesül az üvegházhatású gázok kibocsátásának különböző mértékű süllyedése, illetve milyen hatást gyakorol az apadás az általános klímaváltozásra. A legszigorúbb, egyben legkedvezőbb hatású változat szerint a gázkibocsátás 2016-ben tetőzne, onnantól viszont évente 5 százalékkal csökkenne 2050-ig.

Évtizedeket nyerhetünk

A tanulmány alapján, ha sikerülne kordában tartani az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2 Celsius-fokon belül tartani a felmelegedés szintjét, az emberiség 40-65 százalékkal mérsékelhetné a klímaváltozás romboló hatásait, például a termékhozamok csökkenését, vagy a pusztító árvizek kialakulását. A kutatók szerint így a globális tengerszint is csak 30 centiméterrel emelkedne a jelenleg becsült 47-55 centiméter helyett. Más kedvezőtlen folyamatok bekövetkezését évtizedekkel lehetne kitolni.

Nigel Arnell, a Readingi Egyetem kutatóintézetének igazgatója szerint bár a gázkibocsátás mérséklésével összességében nem lehet elkerülni a klímaváltozás hatásait, de kutatási eredményeik azt mutatják, hogy a csökkentés révén időt nyerhetünk olyan épületek, közlekedési rendszerek és agrártermelési módok kifejlesztésére, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben.

Rovatok