Index Vakbarát Hírportál

Az egyik legmelegebb év volt a tavalyi

2013. január 16., szerda 10:49

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA kutatói szerint 2012 a kilencedik legmelegebb év volt 1885 óta, amikor rögzíteni kezdték a meteorológiai adatokat. Az Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakemberei a tizedik helyre tették a tavalyi évet a legmelegebb éveket jegyző listán. A két szervezet mérései közötti különbség részben abból adódik, hogy a mérőállomásaik máshol helyezkednek el a világ különböző térségeiben.

James Hansen, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója az elemzések keddi bejelentésén arról is beszámolt, hogy a 2012-es szárazföldi és vízfelszíni globális hőmérséklet 0,56 Celsius-fokkal haladta meg az 1951-1980-as időszak átlagát. A növekedés elég volt ahhoz, hogy még szélsőségesebb forrósági rekordokat hozzon az elmúlt év. A NOAA adatai szerint a világ legtöbb részében, köztük Észak- és Dél-Amerikában, Európa és Afrika zömében, valamint Ázsia északkeleti, nyugati és déli régióiban a hőmérséklet egész évben meghaladta az átlagot. A tudósok kimutatták, hogy 2012 a harminchatodik olyan év volt, amely rendszeresen melegebbnek bizonyult a XX. századi átlagnál.

A két ügynökség az Északi- és a Déli-sark jégköri változásait is felmérte. A kutatók megállapították, hogy az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012-ben: 760 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott az előző, 2007-es negatív csúcshoz képest is. A déli-sarki jégpáncél mérete ugyanakkor az év legnagyobb részében átlagon fölüli volt.

A NOAA alig egy hete tette közzé jelentését az Egyesült Államok egybefüggő – tehát Hawaii-t és Alaszkát nem érintő – szárazföldi területének tavalyi átlaghőmérsékletéről. A kutatók azt állapították meg, hogy 2012 volt a legforróbb év a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. A Kanadától délre fekvő törzsterületet alkotó 48 szövetségi államban 12,94 Celsius-fok volt a tavalyi átlaghőmérséklet. Az összesített mutató 1,83 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlagot, és drasztikusan, 0,55 Celsius-fokkal felülmúlta az eddig rekordernek számító 1998-as év átlaghőmérsékletét is.

Rovatok