Index Vakbarát Hírportál

Új gyíkfajt fedeztek föl Madagaszkáron

2013. január 16., szerda 17:22

A vakondgyíkfélék (Scincidae) osztályába tartozó hüllőt fedeztek fel Madagaszkáron: a sellőszerű, sápadt bőrű állatot Moby Dick, Hermann Melville amerikai író híres fehér bálnája után nevezték el. A Sirenoscincus mobydick nevű gyíkról a Zoosystema című folyóiratban jelentette meg tanulmányát a nemzetközi kutatócsoport, amely a francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) szakembereinek irányításával dolgozott Madagaszkáron.

A vakondgyíkot francia, madagaszkári, amerikai és német kutatók a szigetország száraz, északnyugati részén fedezték fel. Mivel az állat föld alatti életmódra rendezkedett be, bőréből hiányoznak a festékanyagok, szemei pedig csaknem teljesen visszafejlődtek. A hüllő ugyan megőrizte elülső végtagjait, de azok sokkal inkább uszonyokra, mintsem lábakra hasonlítanak. A hüllő hátsó lábai viszont eltűntek, így a gyík valamelyest egy sellőre hasonlít.

A CNRS közleménye szerint a Sirenoscincus mobydick egyedülálló módon ötvözi a kétéltűek, hüllők, emlősök és madarak anatómiai jellegzetességeit. Az intézmény kiemelte, hogy a vakondgyík a cetfélékre (Cetacea), a ragadozó tengeri emlősökre (bálnákra, delfinekre) emlékeztet.

Rovatok