Index Vakbarát Hírportál

Irán majmokat küldene az űrbe

2013. január 17., csütörtök 11:55

Irán azt tervezi, hogy majmokat juttat a világűrbe a Pishgam (Úttörő) nevű űrkabinjában. A kormány irányítása alatt álló, 2004-ben alapított Iráni Űrhivatal (ISA) igazgatója eheti sajtóértekezletén közölte, hogy az űrkapszula már átesett az utolsó teszteken is, és készen áll a felbocsátásra. Az indításra valószínűleg a január 31-étől február 10-éig tartó, az iszlám forradalom győzelmére emlékező hajnalünnep, a fadzs ideje alatt kerül sor.

Az űrhivatal igazgató hangsúlyozta, hogy az állatok feljuttatása része annak a programnak, amelynek végső eredményeként a közép-ázsiai ország embert akar küldeni az űrbe. Az igazgató szerint a célt öt-nyolc éven belül elérhetik.

Irán az utóbbi években aktívan bekapcsolódott az ázsiai űrversenybe; 2009 óta képesek műholdak önálló felbocsátására. Tavaly februárban már a harmadik kísérleti megfigyelő műholdat állították Föld körüli pályára 260-370 kilométeres magasságban. Az ötven kilogrammos, Navid nevű űreszközt Szafir típusú hordozórakétával indították útnak. A fejlesztési tervek részeként új űrközpontot is építenek, amit Ruhollah Khomeini ajatollahról, az iszlám forradalom vezetőjéről neveznének el.

Rovatok