Index Vakbarát Hírportál

Mégsem pusztítja el a Földet az Apophis

2013. január 17., csütörtök 19:42

A kaliforniai Goldstone obvszervatórium mérési eredményei alapján a NASA csillagászai kizárták a lehetőségét annak, hogy az Apophis nevű kisbolygó összeütközzön a Földdel. A kisbolygó és a Föld pályája 2029-ben és 2036-ban fogja keresztezni egymást, és az Apophis (eredeti kódnevén 99942, csak később kapta meg a pusztítás egyiptomi istemének nevét) 2004-es felfedezése után a tudósok sokáig reális esélyét látták az ütközésnek. Ha a 270 méteres aszteroida valóban belecsapódna a Földbe, annak katasztrofális következményei lennének, az ütközés energiáját a hirosimai atombomba erejének 40 ezerszeresére becsülik.

A Goldstone 70 méteres rádióteleszkópjának adatai alapján most a csillagászok pontosítani tudták az Apophis pályaadatait, és a korábban 3 százalékosra becsült ütközési esélyt nullára csökkentették. Az eredmények szerint a kisbolygó 2029-ben a legrosszabb esetben is nagyjából 14 millió kilométerrel fogja elvéteni a Földet. A 2036-os visszatérésnél is sikerült kizárni az ütközés lehetőségét, bár ott az úgynevezett Jarovszkij-effekt (a szabálytalan alakú, saját tengelye körül forgó test nem egyenletesen nyeli el a napsugárzás energiáját, és ez megváltoztathatja a pályáját) továbbra is bizonytalanságot visz a számításokba.

Bár a csillagászok igyekeznek mindenkit megnyugtatni a számításaikkal, valószínűleg 2029-ben a tavalyi maja világvégejóslathoz hasonló hisztéria fog kitörni, mivel az Apophis várhatóan hármas magnitúdójú, vagyis szabad szemmel is látható csillagként fog feltűnni az égen, a Földhöz legközelebbi pontját pedig április 13-án, egy pénteki napon éri el.

Rovatok