Index Vakbarát Hírportál

Öt fényévnyi felhőből bukkantak elő a fiatal csillagok

2013. január 17., csütörtök 13:42

Kivételes fotó örökítette meg, ahogy az űr egy eddig sűrű, fekete füstszerű köd mögé burkolózó része alól minden korábbinál tisztábban bukkant elő egy olyan terület, ahol épp fiatal csillagok alakulnak ki.

A képet az Európai Déli Obszervatórium műszereivel készítették. A chilei atacama sivatagba telepített obszervatórium által most lőtt fényképek a legjobb minőségű felvételek, amik a tőlünk 600 fényévnyi távolságra található Lupus 3 elnevezésű felhőről készítettek.

A kép bal felén a fekete füstre emlékeztető köd, a jobbra pedig a csillagneveldében keletkező égitestek füzére látható. Első pillantásra nem is lehetne két, egymástól ennél jobban különböző képződményt lefényképezni, a valóságban azonban komoly kapcsolat van köztük. A felhő tartalmazza azt a nagy mennyiségű, porszerű anyagot, ami a csillagok kialakulásához kell. A mi Napunk is egy hasonló csillagneveldében keletkezett nagyjából négymilliárd évvel ezelőtt.

A Lupus 3 a Skorpió csillagképben található, a képen látható része nagyjából öt fényévnyi távolságot tölt ki. A ködösség egy részét csak speciális hullámhosszokon vizsgálódó eszközökkel lehet látni, de a fiatal csillagok két legfényesebbikének megtalálásához már egy kisebb távcső is elegendő. A környéken olyan, alig egymillió éves csillagok is vannak, aminek belsejében még nem indult be a fényért felelős nukleáris folyamat, és környezetüket a gravitáció miatt felfényesedő gáz borítja.

Rovatok