Index Vakbarát Hírportál

Óriási aranyrögöt talált egy ausztrál férfi

2013. január 18., péntek 15:39

Egy ausztrál talajkutató férfi rendkívüli felfedezést tett, ugyanis egy elképesztően ritka, öt és fél kilogrammos aranyrögre bukkant, amit kevesebb mint hatvan centiméter vastag talajréteg alól bányászott ki. Az aranyrög piaci ára körülbelül 300 ezer dollár, vagyis több mint 65 millió forint. Az eset pikantériája, hogy a férfi olyan helyen bukkant a kincsre, ahol előtte már több százan kutattak.

Bár a jelenlegi árfolyam szerint az aranyrög 298 697 amerikai dollárt érhet – ennyit fizetnek 12 font aranyért összesen –, elképzelhető, hogy a lelet ennél sokkal többet ér, mivel ekkora aranyrögöket nagyon ritkán szoktak találni. A lelet különös formája és mérete tehát nemcsak a kincsvadászokat, hanem a geológusokat is lenyűgözte.

A névtelenséget kérő kutató az ausztráliai Ballarat városához közel találta az aranyrögöt. A Barallat Mining Exchange Gold Shop tulajdonosa, Cordell Kent a Courier Mailnek elmondta, hogy őt és a felfedezőt is megdöbbentette a kincs nagysága. Kent szerint a férfi először azt hitte, hogy egy autóroncsot talált a fémkereső berendezésével, amikor meglátta az arany csillanását. Ezután ásni kezdett, de alig hitt a szemének, amikor az arany egyre nagyobb és nagyobb részéről kotorta le a földet.

Barallat még 162 évvel az aranyláz után is népszerű lelőhely, ahol sok kincskereső szokott értékes aranyrögökre bukkanni. Kent elmondta, hogy a szerencsés kincsvadászok száma a nyolcszázat is meghaladja, de ekkora aranyrögöt még soha nem látott. A barallati bányában talált eddigi legnagyobb aranyrög 2,8 kilogrammos volt. Kent szerint az aranyrög jó kezekbe került: a férfi az érte kapott pénzt arra fogja költeni, hogy kifizesse a házát, és rendezze a tartozásait.

A megfelelő célszerszám

A gigantikus aranytömböt egy Minelab GPX-5000 típusú fémdetektorral sikerült észlelni – ebből is látszik, hogy a ritka lelet egy elkötelezett kincsvadász kezébe került. Az eszközt kifejezetten értékes fémek keresésére fejlesztették: a hivatalos termékleírás szerint a továbbfejlesztett technológiával a felhasználók jóval nagyobb eséllyel bukkanhatnak aranyra, mint a korábbi modellekkel. A GPX 5000 akár a gramm törtrészénél is könnyebb aranyrögöket is megtalálhatja; nem meglepő, hogy az öt és fél kilogrammos tömböt is könnyedén észlelte.

A GPX-5000 az Ebayen 5200 dollárért vásárolható meg, vagyis nem olcsó mulatság – igaz, a szerencsés kincsvadász esetében elmondható, hogy jól megtérülő befektetésnek bizonyult.

Rovatok