Index Vakbarát Hírportál

3D felvétel a polgárháborús hajóroncsról

2013. január 21., hétfő 12:43

Hanglokátoros felvételeket készítettek az Egyesült Államok haditengerészetének egyetlen olyan hajójáról, amely az amerikai polgárháború során a Mexikói-öbölben süllyedt el. A részletes képeken jól látszanak a gőzös fő részei,  a hajókerék, kormánylapát, és még az a lyuk is jól kivehető, ami végső hullámsírjába juttatta a hajót.

A több mint ezertonnás, 64 méter hosszú, fémlemezekkel borított USS Hatteras fénykorában valóságos gépszörnyetegnek számított. Eredetileg civil gőzhajó volt, de később a haditengerészet megvásárolta. Legalább hét kétárbocos hajót és egyéb létesítményt elpusztított az 1863 január 11-én bekövetkezett végső ütközet előtt, amikor a CSS Alabamában méltó ellenfelére talált. Most a hajó roncsa 30 kilométerre Galvestontól fekszik a tenger mélyén.

A sárral és homokkal beborított USS Hatteras gyönyörű állapotban maradt meg, mondta Jim Delgado, a kutatási projekt vezetője, aki az Egyesült Államok óceán- és légkörkutató intézeténél (NOAA) a történelmi örökségekkel foglalkozó részleget vezeti.

Nemrég a viharok felkavarták a hajó környékén a sarat és a homokot, és a régészek tudták, hogy még egyszer nem adódik ilyen jó lehetőségük a feltárásra. Tavaly szeptemberben minden erejükkel azon dolgoztak, hogy hanglokátorral képeket készítsenek a hajóról, és most először 3D képalkotó berendezéseket is bevetettek. Bár a látótávolság szinte nulla volt, a szkennelést ez nem akadályozta, és nagyszerű felvételek készültek.

Rovatok