Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes fényjelenség Budapest fölött

2013. január 23., szerda 09:12

Kedd este hatalmas villanások világították meg a budapesti égboltot. A jelenséget az Időkép.hu Facebook profilján jelezték a szemtanúk, akik szerint este hét óra körül két nagy villanás is volt. Az első jelzés 18 óra 44 perckor érkezett.

„Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett” – írta Sohátné Horváth Zsuzsanna az Időképnek. Spanyor Máté is hasonlóan írta le a látottakat: „Óbudán illetve a III. kerületben több helyről is láttuk Pest felé, nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám.” A villámlást az Időkép is kizárta, mivel a villámlokalizációs rendszer nem jelzett villámlásokat a jelzett időpontokban. A portál egyik olvasója videóra vette a jelenséget, ami az M0-ásról is látszott.

40 éve havonta ötször

Bár az első tippek szerint nagyobb meteor volt a felelős, később pedig az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. kísérleti telepe is gyanús lett, a fényjelenségért a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi kísérleti telepén folyó munkálatok a felelősek. A Veiki munkatársa kérdésünkre megerősítette, hogy kedd este is épp folytak a kísérletek, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre. „40 éve havonta ötször legalább van ilyen, tegnap a borús idő kicsit felerősítette a próbát kísérő fényjelenséget” – közölte az intézet illetékese.

A Veiki az 1949-ben alapított Villamosenerigaipari Kutató Intézet villamos laboratóriumának jogutódja, és nemzetközileg elismert, akkreditált vizsgálólaboratórium. A vizsgálatokat különféle berendezéseken végzik el, például transzformátorokon, kapcsolóberendezéseken, megszakítókon, szigetelőkön, sodronyokon és a távvezetékek szigetelőláncain.

2013. január 22-én egy 400 kilovoltos távvezeték-szigetelőlánc szabványos ívállósági vizsgálatát hajtották végre. A próbák alatt nem betervezett esemény nem történt. Ezek a vizsgálatok általában egy három rövididejű íves zárlati próbából állnak. Ezekből az első kettő 0,2 másodperc, míg a harmadik 0,5 másodperc időtartamú, amelyet nagy fény és hangjelenség kísér. A korai sötétedésben a közel 3 méter hosszú villamos ív fénye visszatükröződött a felhőkről, emiatt széles sugarú körben vált láthatóvá.

A laboratórium a közleményében kihangsúlyozta, hogy vizsgálatoknak káros környezeti hatása nincs.

Rovatok