Index Vakbarát Hírportál

Ipadet használnak az orangutánok

2013. január 24., csütörtök 09:12

Érdekes kísérletben vesznek részt a Smithsonian intézet washingtoni állatkertjében élő orángutánok: az Apps for Apes program keretében az állatok iPad táblagépeket, és azon direkt nekik írt alkalmazásokat kaptak, hogy színesítsék a napi programjukat a rácsok mögött. A kísérletnek csak az egyik célja a főemlősök szórakoztatása, az állatkert bevallottan arra is fel akarja használni a látogatók és a sajtó kíváncsiságát az attrakcióval kapcsolatban, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő orangutánokat fenyegető veszélyekre.

A gondozók szerint az orangutánok kiemelkedően magas intelligenciájú állatok, akiknek állandó mentális stimulációra van szükségük, különben úrrá lesz rajtuk az unalom, és akár a depresszió tüneteit is mutathatják. Az Apps for Apes tíz alkalmazást kínál a majmoknak, vannak köztük egyszerű játékok, hangszerek és rajzolóprogram is. Az orangutánok toplistáját egy dob-, illetve zongoraszimulátor vezeti eddig, az állatok láthatóan nagyon élvezik, hogy hangokat csiholhatnak a táblagép nyomkodásával. Különösen népszerű még az a program, ami egy animált akvárium életét mutatja be, zenével, hangeffektekkel és mozgó halakkal.

A CNET-nek nyilatkozó állatgondozók szerint az orangutánok imádják az iPadet, és az rendkívüli mértékben feldobja a mindennapi életüket. A táblagépes programot hamarosan további 12 állatkertben vezetik be világszerte.

Rovatok