Index Vakbarát Hírportál

Szibériai tigris gyilkolt hóembert Angliában

2013. január 25., péntek 12:38

A szibériai tigris a legnagyobb macskaféle a Földön. John Vaillant amerikai természetíró megfogalmazása szerint a legegyszerűbben úgy lehet leírni az állatot, ha elképzeljük, mi jönne ki abból, hogy egy macska mozgékonyságát és étvágyát kereszteznénk egy kétajtós hűtő méreteivel és testfelépítésével.

Egy most közzétett videón az látszik, mi történik, ha két hóember állja útját négy szibériai tigrisnek. Az állatok érdeklődve szaglásszák a répával is feldíszített hóhalmokat, majd módszeresen lerombolják azokat, miközben valószínűleg csak a puszta kíváncsiság hajtja őket, és nem gyilkos ösztön. A Longleat Safari Park munkatársai által készített videó különlegessége az a néhány pillanat, amit a hóemberben elrejtett kamera szemszögéből mutatja meg, milyen lehet 10 centiméterre lenni egy két és fél méteres, és ugyanennyi mázsás, csupa kíváncsiság tigristől. Az állatok láthatóan jól érzik magukat a hétvégén hullott friss hóban.

A videón játékosnak tűnő állatokkal azonban nem érdemes packázni. Ezt bizonyítja az a dokumentált eset is, ami egy Vlagyimir Markov nevű orvvadásszal történt még 1997 telén. A férfi meglőtt egy szibériai tigrist, majd elvette a sérült állat korábban ejtett zsákmányát. A sebesült tigris bosszúból módszeresen levadászta Markovot. Megkereste a férfi táborhelyét, és elkezdte széttépni azokat a dolgokat, amiken rajta volt az orvvadász szaga, végül az ajtó mellett megvárta, amíg Markov hazaér. A nyomok alapján a tigris akár 48 órán keresztül is hű maradt az eredeti ötlethez, és végül megölte és megette az orosz férfit.

Rovatok