Index Vakbarát Hírportál

Átérzik társaik szenvedését a delfinek?

2013. január 29., kedd 11:02

Egy delfincsapatot megfigyelő koreai tudóscsoport videón rögzítette, ahogy egy fokföldidelfin-csapat tagjai megpróbálták megmenteni az a csapat egy sérült tagján. A 2008-ban, a Japán-tengeren készített videón jól látszik, ahogy a többiek a próbálják a víz felett tartani a bénult úszójú állatot: először csak páran úsznak alá és mellé, végül fél óra alatt a négyszáz állatból álló raj egy tucatnyi tagja mentőtutajszerű formációt alkotva igyekezett segíteni neki.

Sajnos az akció végül nem sikerült, néhány percnyi küzdelem után az egészséges delfinek egymás után adták fel a küzdelmet, végül a magatehetetlen sérült nem lélegzett többet, majd egyszerűen elmerült a vízben.

Ez volt az első dokumentált eset, hogy a delfinek segíteni próbáltak egy sérült társukon, a szakértők szerint azonban ez csak annyit mutat meg, hogy az állatok képesek lehetnek arra, hogy a társuk helyébe képzeljék magukat. Karen McComb, a brightoni Sussex Egyetem kutatója szerint azonban ilyen viselkedés az empátia léte nélkül is kialakulhat. Olyat többször is megfigyeltek, hogy egy-egy delfin segíteni akart másokon, de ezek többnyire az utódaikra vigyázó anyák voltak, akik valószínűleg a fajfenntartási ösztöntől vezérelve cselekedtek. Az, hogy a jelenség csapatszinten is megjelenhet, eddig ismeretlen volt. McComb szerint további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy kiderüljön, a delfinek valóban jószándékúak és segítőkészek, vagy csoportosan is inkább csak ösztönből cselekednek, hogy a jól működő raj ne veszítse el egyetlen tagját sem.

Rovatok