Index Vakbarát Hírportál

Idegen naprendszert találtak a szomszédban

2013. január 29., kedd 21:16

Idegen naprendszer rejtőzködhet a mindössze százötven fényévnyire lévő Hyádok (Méhkas) nyílthalmazban. A Méhkas a Földhöz legközelebbi halmaz, a tudósokat pedig már régóta foglalkoztatja, hogy e csillagok némelyike rendelkezik-e bolygókkal.

Ben Zuckerman, a Los Angelesi Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora kutatócsoportjával azt fedezte fel, hogy egy fehér törpe légköre a Hyádok-halmazban szétporladt aszteroidákról származó anyaggal szennyezett, amelyet a haldokló csillag körüli pályára szippantott be a gravitáció. Mint a UCLA professzora rámutatott, ez a por arra utal, hogy nagyobb égitestek, exobolygók, esetleg egy komplett bolygórendszer is keringhet a fehér törpe körül. Általában a fehér törpék légköre viszonylag tiszta, mivel a nehéz elemek a központjában összpontosulnak, az atmoszférába csupán a héliumhoz, vagy hidrogénhez hasonló könnyű elemek jutnak ki.

A UCLA kutatócsoportja a Hawaii Keck Obszervatórium igen érzékeny spektrométerét alkalmazva mutatta ki a fehér törpe légkörében a kalciumot. "A kalciumra azért esett a választásunk, mert ezt az elemet a legkönnyebb észlelni e csillagok légkörében" - magyarázta Ben Zuckerman. John Debes, a baltimore-i Space Telescope Science Institute (Űrteleszkóp Kutatóintézet) asztrofizikusa viszont azt bizonyította be, hogy a por aszteroidákról származik, összehasonlítva a kutatócsoport legújabb megfigyeléseit a korábbiakkal. Zuckerman magyarázata szerint nagy bolygók gravitációja megváltoztathatja az aszteroidák pályáját, közelebb lökve őket egy fehér törpéhez.

Az elporladt aszteroidák maradványai új pályára kerülnek, új bolygórendszer alapanyagául szolgálva. Megfigyelései és statisztikai elemzés alapján Ben Zuckerman úgy véli, hogy a fehér törpék legalább negyedének légköre szennyezett lehet az aszteroidák befogott porával.

Rovatok