Index Vakbarát Hírportál

A cica valójában gyilkológép

2013. január 30., szerda 15:22

A macskák jelentik a legnagyobb veszélyt az USA vadvilágára, a Nature Communicationsban megjelent tanulmány szerint évente több milliárd állatot ölnek meg. A szerzők számításai szerint körülbelül 1,4-3,7 milliárd közötti madár és 6,9-20,7 milliárd közötti emlős haláláért felelősek. Nemcsak a kóbor macskákról van szó, hanem a házi kedvencekről is, ezért a gazdáknak többet kellene tenniük a jelenség megakadályozásáért. A kóbor macskák háromszor annyi állatot öltek meg, mint gazdával rendelkező társaik.

Az eredmények alapján több állat hal meg a macskák karmai között, mint ahányat elütnek, épületnek ütköznek vagy megmérgezik őket. A legnagyobb veszélyben a madarak mellett az egerek, a cickányok, a mókusok, nyulak és a pockok vannak.

A háziasított macska gyilkolási ösztöne jól dokumentált. Emberi társaságukban a macskák irtják a helyi vadvilágot, és őket hibáztatják 33 faj globális kipusztításáért is. A kontinentális területekre jutó hatásukat már nehezebb kiszámítani. A Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) és a US Fish and Wildlife Service kutatói megvizsgálták a korábbi, témába vágó tanulmányok eredményeit.

Eredményeik alapján a macskák gyilkolása nagyobb mértéket ölt, mint ahogy az a korábbi tanulmányokból tűnt: legalább négyszer annyi madarat öltek meg, mint amivel eddig számoltak. Pete Marra szerint tanulmányuk alapján kijelenthető, hogy a macskák jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést az amerikai vadvilágra.

Rovatok