Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd euróból éptenek szuperszámítógépet

2013. február 4., hétfő 22:11

Egymilliárd eurót adott az EU a világ legerősebb szuperszámítógépének megépítésére egy nemzetközi, egyetemek, kutatóintézetek és számítástechnikai óriáscégek alkotta csoportnak. A Human Brain Project terv célja nem kevesebb, mint az emberi agy működésének lemodellezése tíz év alatt, annak mind a 100 milliárd neuronjával. Ehhez a mai legnagyobb kapacitású szuperszámítógépek teljesítményét az ezerszeresére kellene emelni.

A kutatók azt remélik, a szuperszámítógép, és a minden eddiginél bonyolultabb szimuláció olyan kérdésekre adhat választ az emberi emlékezet működéséről, a depresszióról, vagy az Alzheimer-kórról, amelyekkel kapcsolatban ma még sötétben tapogatózik a tudomány. Szakértők a projektet olyan fontosnak nevezik az agykutatás szempontjából, mint a CERN óriás részecskegyorsítóját, az LHC-t az atomfizika területén.

A számítógép megtervezésében elsősorban vezető európai egyetemek kutatócsoportjai vesznek részt, de Amerikából is besegítenek a projektbe többek között a Harvard, a Yale és a UCLA specialistái. Hardveroldalról az IBM, a szoftverfejlesztők közül pedig az SAP a legnagyobb támogató. Magyar részről az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete vesz részt a projektben.

Rovatok