Index Vakbarát Hírportál

2020-ra elkészülhet az új orosz űrhajó

2013. február 5., kedd 18:45

2020-ra elkészülhet a jelenlegi Szojuz típust felváltó új orosz űrhajó – az Izvesztyija című orosz napilap keddi számában közölt interjút az űrhajót gyártó Energija vállalat szakemberével. Alekszandr Gyerecsin, az orosz állami űripari cég főkonstruktőr-helyettese szerint a projekt nehézsége és méretei alapján az 1980-as években kifejlesztett Burán űrsikló programjával hasonlítható össze.

A szovjet űrrepülőgép 1988. november 15-én hajtott végre próbarepülést személyzet nélkül, amely az első és egyetlen alkalomnak bizonyult. Fenntartása túl drágának bizonyult, a programot 1992-ben leállították. Az orosz űrrepülőgép 2002-ben megsemmisült, egyetlen prototípusát a németországi Speyer város műszaki múzeumában őrzik.

Az űrrakétákat és egyéb űreszközöket gyártó Energia tervezője szerint az új orosz űrhajó a jelenleg az Egyesült Államokban a Lockheed Martin cégnél fejlesztés alatt álló Orion űrhajóhoz áll közel, bár a köztük lévő különbségek is lényegesek. Az amerikai konstrukció bolygóközi utazásokra készül.

Az Izvesztyija közlése szerint a Föld körüli repülésekre a NASA 2017-től a SpaceX Dragon típusú űrhajóját fogja használni, vagy 2018-tól a Boeing gyártásában készülő CST-100-as űrhajót. Az orosz űripari cégnél úgy számítják, hogy legalább 160 milliárd rubelbe (körülbelül 1120 milliárd forintba) kerül a Szojuz típusú űrhajókat felváltó űreszköz. Az Izvesztyija által megkérdezett szakértők szerint a költségek az évek során emelkedhetnek.

Rovatok