Index Vakbarát Hírportál

Pénteken lesz az első űrkoncert

2013. február 6., szerda 16:05

A kanadai Chris Hadfield űrhajós és a Grammy-díjas Ed Robertson adja majd elő a történelem első, űrbéli zenésszel közösen írt és játszott számát. Hadfield az űrállomáson, Robertson egy torontói hangstúdióban játssza el az I.S.S. (Is Somebody Singing) című számot. A produkcióban részt vesz egy ifjúsági kórus is.

Hadfield többször került már a hírekbe zenei produkcióival, ő volt például az első ember, aki az űrállomáson felvett egy dalt, majd feltöltötte a YouTube-ra. A Jewel in the Night című számot december 23-án rögzítette, majd szenteste töltötte fel a YouTube-ra, és ki is posztolta Twitterre és Soundcloudra.

Ed Robertson régi barátjának tartja Hadfieldet, a két férfi több mint egy évtizede találkozott először, amikor az űrhajós körbevezette őket az irányítóközpontban. A mostani dalt közösen írták, az első versszakot még Robertson írta meg és az űrhajóstól néhány technikai részletben kért segítséget. Nagyjából egy nap után kapott egy második versszakot, ami a zenész szerint nagyon jól sikerült. Robertson többször is elmondta, hogy meglepődött azon, Hadfield mennyire lelkes volt, hiszen éppen sok hónapos felkészülése közepén járt.

Ez lesz az első olyan szám, amit űrkoncertre írtak, de az első űrduettre két évvel korábban sor került. Cady Coleman amerikai űrhajós a Jethro Tull énekesével, Ian Andersonnal adta elő akkor a Bourree című számot. Az akkori előadással Jurij Gagarin űrutazásának ötvenedik évfordulójára emlékeztek meg.

Rovatok