Index Vakbarát Hírportál

Önmagát foltozza meg az új Mars-ruha

2013. február 7., csütörtök 12:13

Amikor az ember a Marsra utazik, fontos szempont lesz, hogy a lehető legrövidebb időn a lehető legtöbb adatot összegyűjtse és közben ne merüljön ki. Dava J. Newman, a Massachusetts Institute of Technology kutatója olyan bioruhákat tervezett, amelyek megfelelnek ennek a követelménynek.

A NASA űrruhái eddig mind ormótlanok voltak, alig lehetett bennük mozogni, ráadásul nagyon nehezek. De még a legújabb változatuk, a nemrég bemutatott Z-1 nevű ruha is 72 kilogrammos. Newman mostani űrruhája, az EMU mindössze 45 kilogramm. Ezt a terhet kell az űrhajósoknak magukon viselniük. Az űrben ez nem is okoz nagy gondot, de a Marson már jelentős a gravitáció, ami jelentősen megnehezíti a mozgást.

A kutató által tervezett ruhában sokkal könnyebb a mozgás. Mint a képen is látni, a Mars-ruha sokkal kisebb lenne, mint a mostani űrruhák. A ruhákat egy olasz motoros öltözékeket gyártó cég segítségével készítették el, a Dainese ruhái 320 kilométer/órás sebességgel utazókat is meg tudja védeni eséskor.

A védelem fontos tényező, és míg a mostani űrruhánál egy szakadás akár végzetes is lehet, a Mars-ruhánál a szakadást egy mozdulattal el lehet tüntetni úgy, hogy a szakadás melletti szövetet egyszerűen arrébb húzzák.

A rugalmas űrruha terve egyáltalán nem új, már a hatvanas években dolgoztak ilyenen, és Paul Webb a hetvenes évek elejére el is készített egy prototípust.

Rovatok