Index Vakbarát Hírportál

A barnamedve nem támad hobbiból

2013. február 8., péntek 14:39

Balassagyarmaton megint felbukkant egy Szlovákiából átszökött barnamedve, a város környékén többen látták a szemétben turkálni, és a helyi vadászok a nyomait is megtalálták. Nem ez az első eset, hogy Szlovákia felől vadállatok látogatnak hazánkba; medvét legutóbb tavaly júniusban láttak a Börzsöny területén, és ugyanitt visszajáró vendég a hiúz is.

A térség vadászai arra kérték a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, és ne dobjanak ki ételmaradékot, mert az odavonzhatja a kiváló szaglású barnamedvéket.

A mindenevő állat alapvetően növényi táplálékon él, megeszi a mézet és a málnát is, de halakat és kisebb állatokat is szívesen befal. Amikor nem talál ennivalót, akkor vetemedik rá az ember szemetére.

Bár a szakértők azt mondják, hogy a medvétől nem kell félni, a találkozót mégis jobb elkerülni. Előfordulhatnak kellemetlen incidensek, tavaly nyáron például Szlovákiában egy férfi bordatörést szenvedett, amikor egy kukázó medve ráugrott a szeméttárolóból, egy vadászt pedig vállon harapott egy bocsait védő nőstény.

Az európai barnamedve (Ursus arctos arctos) erős csontozatú, a hím testtömege 265-355 kilogramm, a nőstények csupán 150-250 kilósak. A legnagyobb példány, amit az öreg kontinensen láttak, két és fél méter magas volt és majdnem fél tonnát nyomott a Wikipedia leírása szerint.

A medve azonban nem csinál hobbit az emberek riogatásából, és nem tekint minket tápláléknak. A legtöbb medvetámadás egyszerűen baleset, és néha előfordul, hogy az állat úgy érzi, nem tud elmenekülni, ezért ellentámadással próbálja szavatolni a saját biztonságát.

Tökéletes megoldás nincs a medvével való találkozásra, ezért inkább érdemes elkerülni őket. Ha az ember pont elállja a medve menekülési útvonalát, akkor az állat sarokba szorítva érzi magát, és támadni fog. Abban a hiedelemben, hogy mozdulatlannak kell maradni, van némi ráció – a medve ilyenkor kevésbé érzi azt, hogy valaki bántani akarja őt.

Hazajönnek

A medvék azért vándorolnak át Magyarországra, mert Szlovákiában az állomány szaporodása miatt egyre szűkebbé válnak az élőhelyek. Tulajdonképpen mondhatjuk azt is, hogy a medvék visszatérnek egykori hazájukba, hiszen a történelmi Magyarország erdős és hegyvidékes területein rendszeresen lehetett velük találkozni.

A szakemberek egyelőre nem tapasztalták, hogy az átkószáló medvék itt maradtak volna hazánkban. A hiúz is csak átszökik néha, ellenben hódok és aranysakálok tartós letelepedéséről tudnak a vadászok.

Napjainkban a barnamedve megtalálható a Pireneusokban, Asztúriában, Abruzziában, az olasz Alpokban, a Balkánon és a Kárpátok teljes vonulatán. Észak-Európában is több országban: Norvégiában, Svédországban, Finnországban. Ázsiai területeken, a Himalájától északra, Thaiföld és Japán területén, valamint Észak-Amerikában.

Rovatok