Index Vakbarát Hírportál

A bolygórendszerek kevesebb mint egy százalékán lehet esély értelmes életre

2013. február 8., péntek 12:21

A Kaliforniai Egyetem legújabb kutatásai szerint a bolygórendszerek kevesebb mint egy százalékán lehet olyan technológiai fejlettség, amely képes a SETI által is érzékelhető jelet küldeni. A Tejútrendszerben kevesebb mint egymillió csillag körül keringhet ilyen bolygó.

A program vezetői szerint még ilyen esélyekkel is rengeteg olyan rendszer lehet, ahol értelmes élet van. A SETI Institute és a Kalifornia Egyetem kutatói a Nyugat Virginia államban lévő Green Bank távcsövet azokra a csillagokra irányítják, ahol a Kepler űrteleszkóp Föld-szerű bolygókat talált. Egyelőre 86 ilyen bolygót vizsgálnak, azért pont ezeket, mert ezek vannak a lakhatósági zónán belül.

A kutatócsoport először 1-2 gigahertzes jeleket keresett, ezeket a Földön mobilok és televíziók használják. A kutatás kiszélesítése után is 5 gigahertz alatt maradtak, mert jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan természeti jelenség, amely ilyen jeleket adna ki.

A kutatást nehezíti, hogy a csillagok többsége több mint ezer fényévnyire van, így csak akkor tudnánk fogni az onnan jövő jeleket, ha kifejezetten a mi irányunkba küldenék őket. A jövőben azonban az érzékenyebb műszerek és rádióteleszkópok sokkal gyengébb jeleket is ki tudnak majd szűrni.

A kutatócsoport szerint az eredmények azt mutatják, hogy kevés Kardasev 2-es típusú civilizáció létezik. A Kardasev-skála egy orosz csillagászról kapta a nevét, a civilizációk fejlettségének mérőeszköze. Három típusú civilizáció létezik a skála szerint, az 1-es típus uralja bolygójának erőforrásait, a 2-es csillagjának és bolygórendszerének, a 3-as típus galaxisának erőforrásait uralja teljes mértékben. A skálán törtfokozatok is vannak, eszerint az emberiség még nem érte el az egyes szintet.

Rovatok