no

Index Vakbarát Hírportál

A tintahalak kiugrálnak a vízből

2013. február 8., péntek 15:59

A kalmárok tudnak repülni – állítják japán kutatók, akik a vízből kiugró példányokról készült fotósorozatok elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.A Hokkaidói Egyetem kutatócsoportja körülbelül száz, a levegőben úszó kalmárról készített sorozatfelvételeket.

A fotók alapján a vízből kiugró állatok a levegőbe emelkedve nagynyomású vízsugarat lövellnek ki tölcséreikből, hogy felgyorsuljanak, csápjaikat és úszóikat pedig mintegy szárnyként használva egyensúlyoznak repülés közben. A kalmárok időnként a vízben is lökhajtással közlekednek. Az állatok vizet szívnak köpenyüregükbe, amely körülveszi a testüket, majd a tölcséren keresztül nagynyomású vízsugarat fecskendeznek ki, amely az ellenkező irányba tolja őket.

A kutatók közölték, hogy a tengeri állatok repülőmozdulatai rendkívül fejlettek, az egyik megfigyelt példány például 30 métert volt képes a levegőben úszni. Feltételezésük szerint a halak a ragadozók elől menekülve tanultak meg repülni.

A jelenségről korábban a Nature szakfolyóirat és a Scientific American magazin is beszámolt. Egy Nature által tavaly júliusban publikált cikkben kanadai kutatók azt állították, hogy a kalmárok három és félszer nagyobb sebesség elérésére képesek a levegőben, mint a vízben.

Rovatok