Index Vakbarát Hírportál

Célhoz ért a Shackleton-expedíció

2013. február 11., hétfő 10:53

Tizenkilenc nappal indulása után elérte célját, a György király-szigeten lévő Stromness bálnavadász-állomást a néhai felfedező, Ernest Shackleton száz évvel ezelőtti déli-sarki útját megismétlő expedíció két tagja. Tim Jarvis és Barry Gray hétfőn jelentkezett a kikötőből, ahol annak idején a szorult helyzetbe került felfedező segítségért fordult a bálnavadászokhoz. A csapat az expedíció megismétlésével egyfelől a felfedező emberi nagysága előtt kívánt tisztelegni, másfelől az Antarktisz megóvására is fel akarta hívni a figyelmet.

Shackleton 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására, de a hajója megrekedt a jégtáblák között, és a körülötte hízó jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Az expedíció tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán, majd három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre (South Georgia). Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz; a csapat minden tagja épségben hazatért.

Korhű felszerelés, kortalan időjárás

A Tim Jarvis ausztrál környezetvédelmi szakember vezette, hatfős brit-ausztrál csoport pontosan követte a felfedező útvonalát, és nem használt olyan felszerelést, ami száz éve még nem létezett. A Shackleton Epic-expedíció január 24-én vágott neki az útnak az Antarktiszi-félsziget közelében fekvő Elefánt-szigetről; járművük a felfedező 6,85 méter hosszú csónakjának pontos mása volt.

Az Atlanti-óceán déli térségét átszelve, több mint ezernégyszáz kilométert megtéve a csapat a múlt héten kötött ki a György király-szigeten. Onnan hárman indultak tovább, hogy átkeljenek South Georgia 900 méter magas hegyein a sziget túloldalára, a bálnavadász-kikötőbe. A többiek lábfagyás miatt nem tudták folytatni az utat.

Kim McKay, a vállalkozás menedzsere újságírói kérdésre hétfőn elmondta, hogy a törékeny, szűk hajón csak négyen fértek be a kabinba, ketten kénytelenek voltak a fedélzeten tartózkodni, kitéve a nem egyszer nyolc méteres, jeges hullámok csapásainak. McKay szerint állandóan át voltak ázva és rettenetesen fáztak; ha az egyikük megmozdult, mozdulniuk kellett a többieknek is. Kisebb-nagyobb mértékben valamennyiüknek elfagyott a lába. Végül csak ketten jutottak le az állomásra, harmadik társuk útközben feladta.

Bár Shackleton sátor nélkül jutott át a gerincen, Jarvis és Gray kénytelen volt sátorban és alvózsákban meghúzni magát, olyan szörnyű vihar tombolt a hegyekben. A felfedezők beszámolójából kiderül, hogy maga Jarvis is ápolásra szorul lábfagyás miatt. Az expedíció tagjainak legalább egy napig pihenniük kell, de úgy tervezik, hogy kedden felkapaszkodnak a néhai felfedező sírjához, ugyanis Shackletont halála után a szigeten temették el.

Rovatok