Index Vakbarát Hírportál

Rekordmagas hullámok az Atlanti-óceánon

2013. február 12., kedd 13:45

Rekordméretű, 20,1 méteres átlagmagasságú hullámzást mértek több ország kutatói az Atlanti-óceánon; a legnagyobb hullámok magassága feltehetően a 36 métert is meghaladta. A Francia Tengeri Kutatóintézet, az Ifremer és több más intézmény szakértői által jegyzett, nemrég publikált tanulmány alapjául szolgáló adatokat 2011-ben, az Atlanti-óceán északi részén, a Quirin nevű viharban mérték.

Az Ifermer közlése szerint a 2011. február 14-én mért, 20,1 méteres érték a legmagasabb, amióta az 1980-as évek óta hasonló méréseket végeznek. Az intézet szerint a hullámmagassági statisztikákból arra lehet következtetni, hogy a Quirin vihar idején mért legmagasabb hullám 36 méteres volt, azaz akkora, mint egy 12-emeletes ház. A kutatók megjegyezték, hogy valószínűleg voltak már ennél magasabb hullámok is, csak még nem tudták őket mérni a nyílt óceánon. Az előző regisztrált rekordot – 19,15 métert – 2007-ben mérték az Atlanti-óceán középső részén.

Az Ifremer szerint a Quirin vihar adatainak elemzése azt mutatja, hogy egy alacsony légnyomású zóna áthaladásakor magas hullámok keletkezhetnek. A hullámokat a légköri zóna központja közelében erősebb szél okozza.

Rovatok