Index Vakbarát Hírportál

A beszédkészség előtt alakul ki a nyelvérzék

2013. február 15., péntek 13:47

Egy új tanulmány szerint a két nyelven nevelt babák már hét hónapos korukban különbséget tesznek a két nyelv nyelvtana között, még azelőtt, hogy beszélni tudnának. A tanulmány eredményei új megvilágításba helyezi a kétnyelvűségre és a tanulásra vonatkozó ismereteket.

Janet Werker, a kanadai Brit Columbiai Egyetem pszichológusa elmagyarázta, hogy a kisbabák már hét hónapos korukban érzékenyek a két nyelv közötti különbségekre, és támaszként használják őket a megkülönböztetésükre. A pszichológus és Gervain Judit, a párizsi Descartes Egyetem nyelvésze, egy másik társszerző által végzett korábbi kutatásai kimutatták, hogy a nagyon fiatal gyermekek a nyelv szavainak gyakorisága révén határozzák meg azok jelentőségét.

Gervain elmondta, hogy az angolban például a „the” (a, az) és a „with” (-val, -vel) szavak sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint más szavak. A pszichológus szerint a gyermekek lényegében számolva tanulnak nyelvet. A kutató úgy véli, a kétnyelvű környezetben felnövő gyermekek olyan technikákat fejlesztenek ki, amilyenekre az egynyelvű gyermekeknek nem feltétlenül van szükségük.

Werker az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) február 14. és 18. között Bostonban zajló éves konferenciáján ismertette a kutatását. A pszichológus szerint nem kell aggódni, ha otthon két nyelven beszélnek, a baba képes elválasztani egymástól a kettőt, és mindezt meglepő módon teszi. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy a kétnyelvű környezetben felnövő gyermekek a hangszín és a válaszok hossza révén is megkülönböztetik a két nyelvet, például az angolt és a japánt, ahol a szórend fordított.

Rovatok